150 milioane de euro. Aceasta este suma pe care statul elveţian şi-a propus să o investească în România în următorii şapte ani, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Acesta face parte dintr-un program mai amplu de cooperare dintre Elveţia şi Uniunea Europeană prin care cele 12 ţări care au aderat la UE după 1 mai 2004 beneficiază de fonduri nerambursabile din partea Confederaţiei Elveţiene, în valoare de aproape 1 miliard de euro.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Elveţiei am stat de vorbă cu domnul Marc Bruchez, ataşat economic şi reprezentant al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România despre investiţile în ţara noastră, criza financiară mondială, despre actuala instabilitatea politică, dar şi despre frumuseţea ascunsă a Bucureştiului şi despre Braşov, oraşul său preferat din România. Crede în multiculturalism şi în puterea simbolică a Jocurilor Olimpice. Pentru Londra 2012, pariază pe tenismenul elveţian Roger Federer.
D-le Marc Bruchez, Elveţia este un partener de nădejde al României, anul trecut sărbătorindu-se 100 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. Care au fost contribuţiile Elveţiei de-a lungul timpului la dezvoltarea României?
Aşa este, anul trecut cele două ţări au sărbătorit un secol de relaţii diplomatice, Elveţia fiind în strânse relaţii cu România încă de pe vremea regelui Carol I, un apropiat al ţării noastre. Chiar dacă în timpul regimului comunist, relaţiile dintre cele două naţiuni au fost poate mai reci, odată cu Revoluţia din 1989, Elveţia s-a apropiat de România, dovadă fiind importantele ajutoare de ordin financiar care au sprijinit România în tranziţia sa către o democraţie şi o economie de piaţă.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Elveţia a suspendat fondurile atribuite procesului de tranziţie, în schimb a lansat o noua schemă prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano