Decizia Curţii Constituţionale a României de amânare a validării sau invalidării referendumului până pe 31 august şi deprecierea leului din ultimele trei luni au un impact puternic asupra întregii economii. Constructorii au mizat pe o revenire a pieţei în 2012 exact pe fondul anului electoral, însă lucrurile par să stea tocmai pe dos.
Scumpirile determinate de creşterea euro în raport cu moneda naţională ameninţă firmele de construcţii cu un nou an de falimente, după ce, în 2011, ponderea dosarelor de insolvenţă venite din zona imobiliarelor şi a construcţiilor a ajuns la 20-30%, adică un număr de 21.000 de firme.
„Contractele sunt în lei, nu în euro, şi crează costuri mult mai mari. Multe companii au pierderi şi vor intra în incapacitate de plată şi faliment la anul. Motorina, utilajele, materialele de construcţii care se importă, poate şi forţa de muncă cresc foarte mult. Ar fi nevoie ca în capitolul cu starea de forţă majoră prezent în orice contract să fie inclusă şi creşterea foarte mare a cursului. Oricum răul făcut nu se mai repară“, a declarat pentru Capital Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Acesta spune că influenţele pozitive, mult aşteptate, din zona de infrastructură s-au concentrat doar în câteva zone ale ţării în primele două trimestre şi nu se aşteaptă la un impact general pozitiv pentru piaţa construcţiilor venit din contractele mari cu statul nici în partea a doua a anului.
„E necesar să se clarifice situaţia, dar nu suficient. O decizie nu cred că va rezolva lucrurile, iar ce s-a făcut nu se mai poate repara, dar măcar să nu fie mai rău. Pe lângă problemele interne mai avem şi cursul euro-dolar şi influenţa de afara. Rămâne iarăşi de văzut ce se va întâmpla cu Grecia în toamnă, pentru că situaţia este extrem de imprevizibilă. Nu văd un apetit pentru in