Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVII-a, şi-a deschis ieri porţile la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. Peste 80 de meşteri şi artizani din mai multe zone ale ţării au expus ieri, pe aleea din Muzeul Satului, obiecte din ceramică, sculpturi în lemn, împletituri din diferite materiale, icoane pe lemn şi sticlă, măşti populare, ouă încondeiate, costume populare, urmând ca astăzi să li se alăture şi alţi meşteri veniţi din ţară.
Invitaţie la târg
După cum ne-a spus directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, sucevenii sunt aşteptaţi, în perioada 3 – 5 august, la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde, pe lângă întâlnirea cu meşteri populari autentici din toată ţara, vor avea parte şi de concerte de muzică populară în aer liber, pe scena din incinta muzeului.
Ieri după-amiază, iubitorii de folclor s-au bucurat să o asculte pe îndrăgita interpretă Margareta Clipa, alături de artişti autohtoni: Andreea Chisăliţă, Ionuţ Motrici, Mariana Maximiuc, Doina Petroaie, Ionel Dorel şi Mirela Aanei.
Ofertă pentru toate gusturile
Printre meşterii populari şi artizanii care au expus ieri la Suceava i-am întâlnit pe Brânduşa Traian, din Salva - Maramureş, care a venit cu trăistuţe, brâie, cergi, realizate după metode vechi, păstrate de la strămoşi, pe Gavrilă Negrea şi Teodor Pop, meşteri lemnari din zona Maramureş, care şi-au împărţit frăţeşte premiul oferit de organizatorii târgului de anul trecut de la Suceava, şi care au venit şi în acest an cu o gamă variată de produse artizanale, obiecte în miniatură realizate din lemn montate în sticle (vârtelniţe, scăriţe, cruci...), mori de vânt sau de apă, căsuţe.
Puteţi descoperi la târg şi alţi meşteri apreciaţi pentru autenticitate şi pentru păstrarea tehnicilor tradiţionale strămoşeşti în artă, cum ar fi Eleonora Lommer