„Privatizare“ - cuvântul-cheie care, transpus în realitate, va șterge problemele multor companii din sectorul energetic. Mai rămân niște întrebări: când, cum și cu cine?
În sfârșit, anunțul de licitație pentru vânzarea pachetului majoritar la Oltchim Râmnicu Vâlcea, companie aflată în administrare specială, va fi publicat săptămâna viitoare. „Nu, nu este o glumă. Lucrurile încep să se așeze“, susțin reprezentanții Ministerului Economiei. Cu atât mai mult cu cât, recent, compania a primit acordul din partea Guvernului pentru un credit de 40 milioane de euro pentru capitalul de lucru, „singura“ soluție care să determine funcționarea companiei la o capacitate de 65%-70% și, implicit, evitarea pierderilor. În contextul în care ultimii ani au însemnat pentru Oltchim pierderi cumulate de circa un miliard de lei. „Acum se lucrează la procedurile de evaluare și întocmirea caietului de sarcini pentru privatizare, cedarea pachetului majoritar deținut de stat fiind asumată până la începutul celui de-al patrulea trimestru al anului“, sublinia Daniel Chițoiu, ministrul economiei.
Și pentru că s-a tot spus că „Oltchim nu este valoroasă fără Arpechim“, societatea se va privatiza la pachet cu rafinăria Arpechim. Văzută din afară, situația la Oltchim pare acum „liniștită“, mai ales după ce acționarul minoritar al companiei, grupul german PCC s-a aliat pentru salvarea companiei și și-a retras acțiunile în justiție împotriva combinatului, un conflict care durează de câțiva ani. Mai departe, în timp ce Oltchim se află în așteptarea echipei care se va ocupa de administrarea specială și care va facilita, în mod sigur, găsirea unui investitor strategic, reprezentanții statului iau deja în calcul aplicarea unor „măsuri speciale, rapide“ privind procedurile de privatizare majoritară și în cazul altor companii, cum ar fi complexurile energetice Oltenia, Hunedoar