Oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca indicii referitoare la inversarea polilor magnaetici ai planeti noastre. Potrivit acestora, schimbarea poate fi determinata de modificari aparute in fluxul de caldura din miezul Pamantului.
Cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au constatat ca circulatia caldurii de la miezul Pamantului spre stratul superior poate fi o cauza a acestei inversari, scrie Sott.
Miezul Pamantului este unul cu o consistenta solida, acesta fiind inconjurat de un miez lichid, care este, la randul lui, acoperit de un strat mai gros. Miezul Terrei are o influenta decisiva la crearea campului sau magnetic. Procesele survenite in aceste straturi profunde duc la inversarea polilor magnetici, in decursul unei perioade de timp indelungate, dar si la aparitia unor fenomene precum cutremurele si schimbarile climatice.
Modificari climatice, cauzate de acelasi fenomen
Modificarile climatice se petrec intr-un interval lung de timp, de milioane de ani. La cateva sute sau mii de ani, polul sud se inverseaza cu polul nord. Cea mai recenta inversare a avut loc acum 780.000 de ani. Pierderea de caldura care are loc intre miez si stratul superior exercita o influenta insemnata. Aceste informatii sunt oferite de Andrew Biggin, unul dintre specialistii implicati in cercetare.
Ei au studiat perioada de acum 200-80 de milioane de ani, atunci cand dinozaurii inca existau. Inversarea polilor magnetici avea loc foarte des in perioada mentionata, de zece ori intr-un milion de ani.
Apoi, fenomenul nu a mai avut loc timp de aproape 40 de milioane de ani. Specialistii se asteapta ca, in urmatoarele 50 de milioane de ani, sa ne confruntam cu schimbari climatice care sa fie cauzate de fenomenele ce au loc in miezul Terrei. Studiul a fost efectuat de mai multe echipe stiintifice, la nivel international,