Crin Antonescu este dispus sa arunce Romania in aer pentru a ramane in locul care concentreaza obsesia sa - Palatul Cotroceni. Daca suspendarea a fost decisa, dupa cum spun surse foarte credibile din USL, sub santajul demisiei sale, si implicit al ruperii USL, exact asa se desfasoasa si prologul unui referendum cum n-a mai vazut Europa.
Sa ne amintim ca luni, imediat dupa referendum, Victor Ponta se declara, e drept, pentru presa straina, resemnat cu rezultatul si admitea ca pragul de prezenta nu a fost atins. Crin Antonescu a tacut o zi, dupa care a iesit apoi cu o declaratie in care facea o distinctie clara intre Romania reala si Romania birocratica, Romanii intre care trebuie sa aleaga CCR.
Romania reala care nu contine, va amintiti, decat 8 milioane si jumatate de oameni vii. A facut aceste consideratii infruntand fatis recomandarea lui Victor Ponta la retinere de la declaratii care pot constitui forme de presiune asupra CCR.
Si tot atunci, Crin Antonescu lasa se inteleaga ca nu a renuntat la demisie si o va comunica imediat dupa o eventuala invalidare a referendumului. Stia bine ca eventuala sa retragere tafnoasa ar fi cea mai terbila razbunare daca ar fi lasat balta de PSD. USL, creat pe binomul Ponta - Antonescu, nu avea cum sa supravietuiasca unui asemenea soc. Era foarte probabil ca PNL, in urma spasmelor alegerii unei noi conduceri, sa inceapa negocieri cu PDL sau sa prefere un drum pe cont propriu. Alegerile sunt prea aproape pentru ca astfel de explozii sa nu aiba efecte dramatice.
Cert este ca, desi cu numai o zi inainte, premierul abolise concediile pentru minsiri, Ioan Rus si Victor Ponta au plecat brusc la mare, iar ministerul de Interne, ramas sub conducere liberala, si-a schimbat la fel de brusc punctul de vedere in privinta listelor de vot si a aruncat in incertitudine cifra votantilor. Unul dintre ju