Tinerii reclamă limita de înălţime şi diferenţele la admitere între băieţi şi fete cerute de Academia de Poliţie Sursa: EVZ
Şi în acest an, Academia de Poliţie a impus limite de înălţime la înscrieri: 1.65 m la fete şi 1.70 m la băieţi. Nemulţumiţii spun că la admitere trebuie să se ţină cont de inteligenţă şi de performanţele atletice ale candidaţilor şi nu de statură.
Refuzat pentru că i-a lipsit doi centimetri
Liviu, din Bacău, a trăit o experienţă dureroasă acum doi ani: "Îmi doream mult să ajung agent de Poliţie, dar înălţimea m-a împiedicat. Am 1,68 m şi am sunat la Academie să văd dacă mă pot prezenta la înscrieri, însă am fost refuzat politicos".
Un alt caz a fost al lui Andrei din Capitală. "Eu am 1,61 cm înălţime, dar sunt sportiv de performanţă. Nu am avut nicio şansă din cauza înălţimii. Poate că la subofiţeri e de înţeles limita de înălţime pentru că ei sunt în stradă, dar la ofiţeri nu văd rostul acestor reguli", mai spune Andrei.
Nemulţumiţii au reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) regulile de intrate la Academia Naţională "Alexandru Ioan Cuza".
"Am primit două sesizări în legătură cu admiterea de la Academie. Nu pot să comentez foarte mult regula înălţimii pentru că ar putea fi interpretată ca o antepronunţare", ne-a explicat Csaba Asztalos, preşedintele (CNCD)
Prima reclamaţie se referă la diferenţele de admitere între fete şi băieţi (fetele sunt avantajate la probleme sportive).
"În cea de-a doua reclamaţie e vorba de această problemă a înălţimii. Cred că în următoarele zile vom emite o soluţie. În aceste cazuri, cei care impun astfel de limite trebuie să le motiveze bine pentru a nu ajunge să fie vorba de discriminare", a mai spus Asztalos.
Regulile de înălţime sunt o practică mai întâlnită în Europa Centrală şi de Est. În Marea Britanie nu există, iar în SUA este impus i