“Eu i-aş spune domnului profesor că dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi.” , afirma Băsescu. Senatorul PSD Dan Șova anunța că Ponta “va ordona” efectuarea a 18 ore de munca pe zi pentru finalizarea reactualizarii listelor electorale.
Asemenea zel apare la politicienii români atunci când este vorba de distrugerea adversarilor politici. Aşa de pildă am putut vedea descinderi în vămi, politicieni lucrând 16 ore pe zi ascultând telefoane sau făcând turul televiziunilor, sau mai nou aparatul de stat luând în serios statistica populației.
Inspecția Muncii găseşte mai bine de unul din zece angajatori verificați folosind munca la negru. Toate guvernele se angajează să reducă evaziunea fiscală. Absorbția mai rapidă a fondurilor europene este iarăşi pe buzele tuturor politicienilor. Şi totuşi cele 16-18 ore de zel politic nu merg niciodată către aceste fructe uşor de cules în România.
De câțiva ani la CNAS şi la Ministerul Sănătății se vorbeşte despre fraudele din sistem. A văzut cineva vreun doctor închis? S-au identificat acele fraude? A încercat vreun ministru sau vai, prim-ministru să ordone 18 ore de muncă pe zi pentru verificarea fraudelor din sănătate? Nu, premierul Ponta s-a grăbit în schimb să comande miniştrilor să verifice actele din ministere pentru a găsi nereguli în activitatea adversarilor politici. Cât despre Băsescu, a luat taurul de coarne în Sănătate doar când l-a sfidat Raed Arafat.
Ministerul Sănătății a lansat recent o nouă hotărâre de guvern pentru implementarea coplății. Banca Mondială susține introducerea coplății de ani de zile în România, însă în toți aceşti ani nu s-au realizat eforturi de verificare a fraudelor din sistem.
Presupunerea autorităților este că fraudele vin din spitale şi de la medici de familie care raportează tratamente false sau inutile pentru a primii banii de la asigura