Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Elveţia a suspendat fondurile atribuite procesului de tranziţie, în schimb a lansat o noua schemă prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, program care îşi propune să investească în România aproape 150 milioane de euro până în anul 2019. Acest program acoperă o paletă largă de domenii de investiţii şi reprezintă de fapt esenţa relaţiilor bilaterale dintre cele două state.
Elveţia şi-a propus ca prin intermediul acestui program să sprijine economia românească având intervenţii în domenii precum infrastructură, mediu şi dezvoltarea sectorului privat, în special a IMM-urilor (întreprinderi mici şi mijlocii n.r.) pe de o parte, şi pe cealaltă parte să sprijine dezvoltarea socială prin acordarea de fonduri pentru sănătate, societate civilă, cercetare ştiinţifică şi burse şcolare.
Pentru a putea accesa aceste fonduri, potenţialii beneficiari trebuie să depune o serie de proiecte, prin care să demonstreze viabilitatatea ideilor şi beneficiul real adus comunităţilor locale, economiei şi societăţii în ansamblu. De exemplu, în cadrul domeniului „Infrastructura şi mediu”, subcategoria „Eficienţă energetică”, patru oraşe din România: Braşov, Suceava, Arad şi Cluj au fost selectate pentru a depune proiecte în vederea îmbunătăţirii performanţelor de mediu, a declarat Marc Bruchez, ataşat economic şi reprezentant al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România, cu ocazia Zilei naționale a Elveției.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Elveţia a suspendat fondurile atribuite procesului de tranziţie, în schimb a lansat o noua schemă prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, program care îşi propune să investească în România aproape 150 milioane de euro până în anul 2019. Acest program acoperă o paletă largă de domenii de investiţii şi reprezintă de fapt esenţa relaţiilo