Și în campania electorală din 2009, și în recenta campanie a Referendumului, domnul Traian Băsescu le-a făcut românilor o promisiune: că nu vom avea parte de liniște. E una dintre puținele promisiuni pe care și le-a ținut. Și continuă să se țină de cuvânt și acum, când Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii în privința validării/invalidării Referendumului din 29 iulie.
Să fim bine înțeleși, nu-mi doresc liniște pentru infractori. Oricâte grade ar purta pe umeri și oricâte mandate de parlamentar și-ar fi adjudecat. Dar…
***
Să institui o prezumție de vinovăție și să-i ameninți cu închisoarea pe toți primarii și pe toți cei care, în temeiul solicitării Curții Constituționale, vor întreprinde demersuri pentru a lămuri marea necunoscută a numărului românilor reprezintă intimidare. Există, într-adevăr, proceduri standard legate de întocmirea listelor electorale, iar primarii nu au vreo obligație expresă de a le verifica. Dar nu e nimic ilegal dacă administrațiile locale, în frunte cu primarii, fac o verificare pe teren a veridicității informațiilor din listele electorale. În ce aveți mai mare încredere: într-o listă electorală care spune că ”Vasile trăiește” sau în vecinii lui Vasile care zic ”fugi, domnule, Vasile e mort de cinci ani”, după care te mai și duc în cimitirul satului să-ți arate crucea?
Ce e ilegal într-o asemenea verificare din care USL, în frunte cu ministrul de Interne Ioan Rus, nu are cum să iasă bine? Pentru că dacă se dovedește că listele electorale au fost incorecte (fie că diferența e în minus sau în plus), Rus e vinovat de folosirea lor la organizarea Referendumului, iar dacă se dovedesc a fi corecte, USL trebuie să tragă ponoasele pentru toată această amânare.
Desigur, însă, dacă se dovedește că listele folosite sunt incorecte, pocinogul e mult mai mare, și nu îi vizează doar pe cei de la USL. România ar i