Persoanele care consumă zilnic o cantitate mică de curry prezintă probabilităţi mai mici de a se îmbolnăvi de diabet, chiar dacă prin stilul de viaţă şi moştenirea genetică se confruntă cu riscuri crescute de a dezvolta aceasta maladie, potrivit unui studiu realizat în Thailanda, scrie mediafax.ro. Studiul, publicat în Diabetes Care, s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni, timp în care voluntarii – 240 de persoane adulte prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge, fapt care ar fi putut conduce la diabet de tipul ÎI) – au consumat zilnic o anumită cantitate de curcumina sau o substanţă placebo.
Curcumina, o substanţă prezenta în turmeric, unul dintre ingredientele condimentului curry, este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi este un puternic antioxidant, fiind folositoare în prevenirea unor boli precum cancerul.
Diabetul este, de asemenea, o maladie alimentată de cele două procese – inflamaţie şi oxidarea celulelor. Datorită beneficiilor lui şi faptului că nu are efecte secundare, propunem că extractul de curcumina să fie folosit în terapiile de intervenţie în rândul populaţiei prediabetice, a spus autorul principal al acestui studiu, Somlak Chuengsamarn, de la Universitatea Srinakharinwirot din Nakomnayok, Thailanda.
În timpul acestui studiu, în rândul celor 119 voluntari care au luat zilnic câte şase capsule cu extract de curcumina (250 mg) nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul ÎI, comparativ cu grupul de 116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, în care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.
Suplimentele cu curcumina îmbunătăţesc modul de funcţionare a beta-celulelor – aflate în pancreas şi care produc insulina, hormonul responsabil cu reglarea glicemiei. Cercetătorii cred că efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie la protecţia beta-celulelor.
Perso