În Olt, Teleorman sau Mehedinţi, unde primarii social democraţi taie şi spânzură de la Revoluţie încoace, referendumul n-a fost decât o cursă a orgoliilor: cine aduce mai mulţi oameni la urne.
Oltul a fost judeţul cu cea mai mare prezenţă la vot la referendumul din 29 iulie (73,89 %), urmat îndeaproape de Teleorman (70,23 %) şi Mehedinţi (69,24%). În toate cele trei judeţe au existat localităţi care au anunţat o prezenţă la urne de peste 100 %, trezind suspiciuni şi zâmbete ironice.
Ne amintim, cu astfel de ocazii, că mai există şi această bucată de Românie, încremenită în negura timpului, cu foşti preşedinţi de C.A.P. aleşi primari pe viaţă şi cu locuitori care au acceptat fericiţi aceste neodictaturi postceauşiste. De referendum, totul a curs de la sine. Acolo unde primarii sunt din PSD, adică în majoritatea comunelor, toată lumea a ieşit la urne. În cele două-trei localităţi conduse de PDL-işti, oamenii au ascultat îndemnul la boicot. Coloneşti şi Crâmpoaia sunt două comune din acelaşi judeţ - Olt. În prima, prezenţa a fost 184 %, în a doua, cu primar PDL, 23 %.
„Dacă ar fi acia Bulă, l-aş pupa pe nas!"
Localitatea Coloneşti, judeţul Olt. Prezenţă la vot 184%. Aici este fieful lui Nicolae Stan, zis Bulă. Acest Bulă şi-a pus tinereţile în slujba Partidului Comunist, a fost contabil la o fermă zootehnică, a condus C.A.P.-ul din localitate şi în decembrie 1989 a devenit primar.
A rămas aşa până în 2008, când s-a gândit să se facă deputat. Primăria a lăsat-o, vreme de un mandat, în grija vicelui Marian Rădulescu, după care, în 2012, l-a înscăunat în fruntea comunei pe fiul său, Mircea Stan, care tocmai îşi agăţase ghetele în cui după o lungă carieră de fotbalist în Divizia A. „Mircea Stan şi cu tată-su merită să conducă comuna. Au făcut treabă, asfalt, gaze, canalizare, iluminat, condiţii ca la oraş. Dacă ar fi acia Bulă, l-aş pupa p