Intr-o perioada in care luptele politice din Romania, combinate cu situatia tensionata din zona euro au adus leul la valori minime istorice fata de moneda europeana, iata ca o presiune suplimentara planeaza asupra cursului.
Luni, Romania trebuie sa plateasca prima rata din imprumutul contractat de la FMI. Potrivit planului de rambursare, care prevede ca anul acesta Romania sa returneze peste 1,7 miliarde de euro, prima rata este de peste 671 de milioane de euro, adica aproape 3,10 miliarde de lei.
Raportul FMI: Ce mai are Romania de facut pentru economie?
Potrivit unor calcule ale money.ro, pana in 2016, plata pe cap de locuitor va fi de aproximativ 700 de euro. Mai mult, din cauza cursului nefavorabil euro/DST (Drepturi Speciale de Tragere - moneda de cont cu care lucreaza FMI, n.red.), BNR va plati in plus un miliard de euro.
Iar aceasta rata pe care BNR o va plati luni nu este singura din anul in curs. Peste trei luni, pe 6 noiembrie, alte aproape 671 de milioane de euro vor pleca spre FMI si pe 21 decembrie vom da jumatate din suma - 264 milioane de euro.
Insa cei mai multi bani ii vom inapoia in 2013 si 2014, cand va trebui sa returnam aproape 10 miliarde de euro.
Euro, record dupa record in fata leului
Euro, record dupa record - a atins un nou maxim istoric in fata leului
Experienta altor tari aflate in situatii similare ne arata ca, in perioada de dinainte si dupa plata unei rate atat de substantiale dintr-un imprumut cursul se depreciaza masiv.
Si, daca ne uitam la cursul afisat de BNR la sfarsitul saptamanii, unde un euro ajunsese la un nou record istoric de 4,6481 lei, ne dam seama ca situatia nu e deloc linistitoare.
Si asta dupa ce doar cu o zi inainte guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, anuntase ca BNR are spatiu de manevra pentr