Deşi pentru mulţi dintre noi consumul de iaurt este un obicei banal, acesta aduce numeroase beneficii pentru organismul nostru.
Iaurtul a fost supranumit „superalimentul femeii” pentru că este alimentul care protejează cel mai mult femeia de infecțiile genitale precum vaginite (candidoza, gardnerella vaginalis şi alte vaginite). Iaurtul este astfel recomandat în alimentaţia femeii de fiecare dată când se confruntă cu:
- scăderea imunităţii;
- răceli frecvente;
- infecţii repetate;
- concediile la mare sau la piscină (favorizează candidoza);
- după tratamente cu antibiotice sau alte medicamente care scad imunitatea sau afectează flora microbiană normală a organismului etc.
Regăsiţi mai jos şi alte beneficii sănătoase ale consumului de iaurt natural. Atenţie la produsele „light”, acestea sunt sărace în grăsimi, dar pot avea adaos de zahăr.
1. Consumul de iaurt previne/tratează osteoporoza
Orice tip de iaurt este o sursă bogată de fosfor, calciu şi vitamina D. Tocmai de aceea, consumarea lui ne ajută să prevenim sau, dacă deja suntem bolnavi, să tratăm o afecţiune greu de stăpânit după o anumită vârstă, osteoporoza. De fapt, celor care suferă de osteoporoză le este recomandat să mănânce cel puţin o porţie de iaurt pe zi.
2. Consumul de iaurt previne cancerul de colon
În iaurt putem regăsi culturi de bacterii ce au un efect benefic pentru colon, ajutându-l să funcţioneze mult mai bine. În afară de bacterii, calciul, conţinut de iaurt, controlează producerea excesivă de celule (ce poate forma cancer pe colon) acizi din organism. Astfel, ca şi rezultat, consumul regulat de iaurt scade simţitor riscul de cancer la colon.
3. Consumul de iaurt ajută la o digestie mai uşoară
După cum am menţionat şi mai devreme, fiecare porţie de iaurt conţine bacterii digestive ce ne ajută să eliminăm microorganismele