Vă mai amintiţi de falimentul la care a recurs Argentina în 2001, întrucât obligaţiile de plată o sufocau? Iată că la 11 ani distanţă, Argentina reuşeşte să pună capăt cu succes îndeplinirii tuturor obligaţiilor suspendate la acel moment, din cauza băncilor care au dus-o în acea criză. Ar fi posibil un asemenea scenariu pentru Grecia? Cel mai probabil este exclus.
Argentina a rambursat vineri ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001, anunţând oficial sfârşitul pentru 'corralito', în timp ce preşedinta Cristina Kirchner a dat asigurări că va continua politica de dezîndatorare pentru a garanta 'independenţa' ţării în faţa volatilităţii pieţelor internaţionale, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
'Am încheiat plata corralito. Fără datorii suntem mai liberi', scrie acum pe pagina sa de internet a Ministerului argentinian al Economiei. Ultimele titluri rambursate au o valoare de 2,19 milirde de dolari, 78% din sumă fiind plătită creditorilor externi şi restul de 22% celor din Argentina.
După ce populaţia a retras 22 de miliarde de dolari din bănci în decursul a numai 3 luni, pe data de 1 decembrie 2001, guvernul de la Buenos Aires anunţa celebrul 'corralito' şi anume îngheţarea tuturor depozitelor bancare pentru a împiedica retragerea şi a restului de 70 de miliarde de dolari rămaşi în sistemul bancar, ceea ce ar fi condus la falimentul băncilor.
Această decizie a declanşat cea mai gravă criză economică şi socială din această ţară. Câteva zile mai târziu, FMI-ul a refuzat să acorde Argentinei un împrumut de 1,26 de miliarde de dolari şi pe 23 decembrie guvernul anunţa că ţara a intrat în încetare de plăţi, datoria sa fiind atunci de peste 100 de miliarde de dolari. În consecinţă, guvernul a fost nevoit să se împrumute şi a emis titluri în valoare de 19.