MOL România a inițiat un proiect pentru colectarea uleiului alimentar uzat, cu scopul de a produce combustibil eco și de a proteja mediul înconjurător de efectele nocive ale aruncării uleiului în locuri neadecvate. Programul va fi implementat, pentru început, în 30 de benzinării MOL din România, în care, cei care doresc, pot să depună uleiul alimentar folosit. Această metodă de fabricare a combustibilului prin reciclarea uleiului folosit este utilizată, de mai mulți ani, în mai multe țări de pe glob.
„Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase - plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală”, se precizează pe site-ul Mol România.
Programul va fi implementat, în prima fază, în 30 de benzinării Mol din România, în București, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc.
„Anual, în România se consumă de către populaţie aproximativ 260 de mii de tone de ulei alimentar, ceea ce înseamnă aproximativ 13 litri de ulei de persoană. De cele mai multe ori, problema gestionării uleiului prăjit, rezultat pe parcursul utilizării, este rezolvată doar în cazul restaurantelor, unde transportul şi prelucrarea deşeurilor se desfăşoară într-un mod organizat, stabilit prin lege. Colectarea uleiului alimentar uzat de la populaţie se realizează doar într