Băncile vor continua "să sufere", chiar dacă, anul viitor, s-ar putea înregistra o uşoară îmbunătăţire a mediului financiar, pentru că acest lucru nu se va simţi imediat în bilanţurile instituţiilor de credit, ne-a declarat, Paolo Mariani, directorul general la Băncii Italo Romena, într-un interviu. Astfel, este probabil ca degradarea portofoliului de credite să se oprească, însă băncile trebuie să se "detoxifice" de creditele neperformante acumulate, este de părere domnia sa.
În privinţa oportunităţilor de dezvoltare ale ţării noastre, Paolo Mariani ne-a declarat că agricultura şi sectorul energiilor regenerabile sunt domenii cu potenţial de dezvoltare şi care, de asemenea, prezintă interes pentru investitorii din Italia.
Strategia Băncii Italo Romena pentru acest an se concentrează pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), care au cifra de afaceri cuprinsă între 1-50 milioane de euro, potrivit directorului general al instituţiei de credit.
Reporter: Ce oportunităţi de dezvoltare are România, în contextul actual?
Paolo Mariani: România m-a surprins mult şi consider că această ţară poate să reprezinte o mare oportunitate de dezvoltare pentru Europa. Este important ca şi România să creadă în acest lucru, sprijinind acele sectoare economice care o caracterizează cel mai mult. De exemplu, sectorul agricol, unde încă există foarte multe terenuri necultivate, în timp ce sunt numeroşi investitori internaţionali care sunt interesaţi să cumpere aceste terenuri. Dacă se reuşeşte creşterea productivităţii pe hectare, cred că poate să rezulte un mare avantaj economic pentru România. Un alt sector cu potenţial pentru România este cel al energiilor regenerabile, care este susţinut printr-un mecanism de sprijinire, dar cineva trebuie să plătească pentru acest stimulent. În Italia, stimulentele sunt plătite de consumatori, prin facturile