Femeile care beau un pahar, maxim două de vin pe zi prezintă un risc scăzut de a suferi de osteoporoză. Cel puţin aşa susţin savanţii de la International Scientific Forum on Alcohol Research, după ce au analizat un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Oregon.
Experţii sunt de părere că vinul conţine anumite substanţe care menţin densitatea oaselor, la fel de eficiente ca medicamentele pe bază de bifosfonaţi, tratament recomandat pentru a preveni subţierea oaselor, notează Daily Mail.
Efectele benefice ale vinului pot fi obţinute numai în cazul în care acesta este băut în cantităţi moderate. În caz contrar, alcoolul, inclusiv vinul, poate favoriza apariţia acestei boli.
Osteoporoza este o boală care afectează una din trei femei şi unul din doisprezece bărbaţi din Marea Britanie, dar specialiştii din domeniu atrag atenţia că incidenţa acestei boli este tot mai des întâlnită.
Potrivit medicilor, osteoporoza este cauzată de pierderea densităţii osoase, ceea ce face oasele mai vulnerabile la fracturi. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că un consumul moderat de alcool ca parte a unui stil de viaţă sănătos, care include o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional şi exercitii fizice, poate fi benefic pentru sănătatea oaselor, în special în rândul femeilor aflate la menopauza.
Experţii precizează că estrogenul, hormonul feminin, joacă un rol-cheie în sanatatea oaselor, iar după menopauză, producţia acestuia scade, crescând riscul apariţiei osteoporozei.
Datele studiului arată că vinul pare să acţioneze în organism similar cu estrogenul, în sensul că reduce subţierea masei osoase. Aşadar, în timp ce consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii, un pahar de vin, maxim două, ar putea fi de mare ajutor pentru femeile aflate la menopauză.
Femeile care beau un pahar, maxim două de vin