Foarte multa lume nu raceste iarna, in timpul sezonului rece, ci sta cu batista in buzunar in mijlocul verii, cand temperaturile sunt ridicate si vremea este taman buna de balaceala si bronzat pe plaja. Daca motivele aparitiei unei gripe, ce ne surprinde iarna sunt mai multe si usor explicabile, datorita temperaturilor scazute, raceala de vara isi are cauze care tin de dorinta noastra de a avea mai mult confort ori de schimbarea mediului – o excursie la munte, unde aerul e mai rece si, coroborat cu un sistem imunitar scazut, hop! a aparut raceala.
Trecerea brusca de la caldura de afara intr-o incapere cu aer conditionat sau invers, consumul de lichide foarte reci, multa inghetata, statul prea mult in apa la strand ori piscina, mersul in masina cu toate geamurile deschise, baia prelungita cu apa rece reprezinta alte cateva cauze ale unei raceli caniculare. Frisoane, dureri in gat, tuse, nas infundat, febra – toate isi au cauza intr-un sistem imunitar deficitar.
Medicii de familie recomada cresterea sistemului imunitar prin consumul alimentelor si al bauturilor vitaminizate. Tarabele pietelor sunt pline de fructe, legume si verdeturi proaspete de care este pacat sa nu profitam. in cazul unei raceli, solutii sunt multe si toate la indemana. Un pahar de lapte cald, indulcit cu miere de albine hraneste organismul cu vitamine si previne deshidratarea care, de regula, apare in starile febrile. Nasul infundat se trateaza cu inhalatii cu plante puternic aromate, in combinatie sau numai o singura planta. Se sta cu un prosop sau cearsaf pe cap deasupra unui vas cu infuzie de busuioc, cimbru, menta sau soc. O alta solutie pentru nas infundat, daca nu avem timp de stat aplecati peste vas, cu cearsaful peste cap, o reprezinta un ceai de galbenele, mai concentrat decat de obicei, in care sa pui cateva picaturi de zeama de lamaie. Acest amestec se pune in nas cu