Românii cu domiciliul în străinătate, cei plecaţi la muncă în afara ţării şi chiar cei cu cărţi de identitate expirate se numără printre cetăţenii pe care USL i-ar elimina din listele permanente.
Actualizarea listelor electorale va presupune un „minirecensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, afirmă ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Potrivit ministrului vor fi vizite foarte scurte, de „trei secunde", la domiciliul românilor.
Ioan Rus are deja o imagine despre desfăşurarea referendumului: „La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: «mă, Popescu Vasile există?».«Există de-adevăratelea». Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat."
Totuşi, ministrul recunoaşte că „la oraş va fi mai complicat". Listele vor fi trimise Curţii Constituţionale care se va reuni pe 31 august pentru a decide dacă validează sau nu referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Românii din străinătate, scoşi din cvorum
În 24 iulie, MAI anunţa, oficial, cifra după care se calcula cvorumul la referendum: 18.292.464 votanţi. Liderii USL au identificat deja categoriile de alegători pe care le-ar putea elimina din listele electorale.
O primă categorie este cea a românilor din străinătate - 490.000 potrivit premierului Victor Ponta. Acesta s-a referit, într-o videoconferinţă cu prefecţii, la cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.
Potrivit premierului, Curtea Constituţională va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum.
Legislaţia în vigoare lasă portiţe pentru eliminarea acestor