Succesul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 a fost prefigurat de al altor campioni. Ei poartă haine bisericeşti şi au cucerit două medalii de aur la Olimpiada Corală Mondială din Statele Unite ale Americii.
Arhiepiscopia Tomisului se poate mândri că are cel mai bun cor bărbătesc din lume. A certificat-o Olimpiada Corală Mondială, desfăşurată luna trecută, la Cincinnati – Ohio, în Statele Unite ale Americii.
Povestea coralei
Corala Armonia are 27 de membri: majoritatea diaconi, preoţi, absolvenţi sau studenţi de Teologie. Diaconii slujesc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa şi îl însoţesc pe arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, la slujbele oficiate.
Din corală fac parte însă şi câţiva mireni care obişnuiau să cânte în corurile bisericeşti. Vocile acestora din urmă erau atât de bune încât i-au „calificat“ pentru corul Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa sau pentru cel al Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei din sudul Dobrogei.
Recunoaşterea a venit când clericii i-au invitat să li se alăture. Împreună au ţintit spre performanţa supremă: World Choir Games, cel mai important concurs mondial destinat corurilor.
Competiţia se desfăşoară o dată la doi ani, iar anul acesta cea de-a 7-a ediţie a avut loc în SUA. La concurs se înscriseseră peste 350 de ansambluri corale pentru 21 de secţiuni, iar Armonia şi-a propus să participe la două dintre acestea: Muzică religioasă sacră și Muzică folclorică.
Dirijorul, arhidiacon drd. Iulian Dumitru (32 de ani), a stabilit repertoriul: cântece, psalmi, suite corale, hore şi două piese din repertoriul rus. Restul a fost simplu: două secţiuni, două medalii de aur.
GALERIE FOTO CU CORALA ARMONIA
Disciplină, cantonamente şi repetiţii
„Am crezut în arhidiaconul Iulian