Performanţa şi creşterea băncilor ar putea fi afectata in mod semnificativ de criza datoriei suverane din zona euro, din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor, dacă efectul de contagiune se va extinde şi mai mult în România, a arătat Cezar Furtună, partener în Departamentul de Servicii Financiare al KPMG în România, potrivit Agerpres.
Performanţa şi creşterea băncilor este foarte probabil să fie afectate în mod semnificativ de criza datoriei suverane din zona euro, din punctul de vedere al dezvoltării afacerilor, dacă efectul de contagiune se va extinde şi mai mult în România, a arătat Cezar Furtună, partener în Departamentul de Servicii Financiare al KPMG în România, într-un comunicat al companiei remis AGERPRES.
"O altă provocare este existenţa unui număr mai mare de bănci străine care îşi reconsideră operaţiunile bancare din România ca nefiind parte din operaţiunile de bază ale grupului şi fie decid să se retragă de pe piaţa românească, fie planifică să-şi reducă semnificativ bilanţurile, ducând la modificări în structura acţionariatului şi în potenţiale consolidări în sectorul bancar romanesc", a explicat Cezar Furtună.
Potrivit acestuia, anul trecut, sectorul bancar românesc s-a dovedit a fi destul de solid, în pofida contextului economic naţional şi internaţional dificil.
"Pe partea reglementară, băncile din România au reuşit cu succes tranziţia la IFRS ca bază de raportare financiară statutară începând cu ianuarie 2012 şi se concentrează acum pe analiza impactului şi implementarea cerinţelor Basel III, care va fi aplicat cel mai probabil începând cu 1 ianuarie 2013", a menţionat Furtună.
Sursa citată precizează că analiza preliminară a KPMG referitoare la performanţa băncilor româneşti pe baza situaţiilor financiare IFRS publicate pentru 2011 arată că rentabilitatea capitalurilor pentru în