Lupta pentru un loc de muncă este din ce în ce mai acerbă pe timp de criză, iar unii candidaţi încearcă să iasă în evidenţă cu CV-uri originale. Multe însă nu au efectul scontat, spun angajatorii.
Mulţi dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt foarte atenţi când vine vorba de întocmirea CV-ului, mai ales că acesta reprezintă primul contact, prima impresie pe care le-o fac angajatorului. Din acest motiv, specialiştii în resurse umane recomandă cât mai multă grijă în întocmirea acestuia. „Atunci când facem un CV, este indicat să ne punem în locul angajatorului, să vedem cum ar percepe el informaţiile. Cele care ies în evidenţă, fără să afecteze calitatea lor sunt originale, restul sunt stupide", spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră.
„Cu limba franceză sunt «bâtă»"
Totuşi, din ignoranţă, nepăsare sau de dragul distracţiei, unii candidaţi ajung să scrie adevărate „perle" în CV, după cum susţin specialiştii site-ului de recrutare Myjob. Ei au oferit şi câteva exemple: „sunt o persoană foarte loială firmei la care lucrez, vă rog să nu le spuneţi despre CV-ul meu", „am făcut mulţi ani voluntariat pentru mama mea, deci sunt o persoană capabilă să îmi asum responsabilităţi", „obiectiv de carieră: bună ziua, din punct de vedere tehnic sunt sigur că îndeplinesc cerinţele dumneavostră, dar cu limba franceză sunt «bâtă»".
„Astfel de afirmaţii trădează lipsă de integritate, lipsa experienţei reale valoroase, dar, la final, şi - simpatie, prin onestitatea dură, deşi limbajul este din topor", mai explică Eduard Ezeanu.
Cei mai mulţi angajatori nu gustă însă umorul celor pe care îi intervievează. „Eram în căutarea unui şef pentru departamentul de marketing, aşa că am pus un anunţ pe un site de specialitate, sperând că preinterviul şi CV-ul mă vor ajuta să găsesc persoana potrivită. Am primit zeci de CV-uri care
nu-mi spuneau n