Spectacolul „Cântecele Munţilor" a început la ora 19.00 cu o paradă a delegaţiilor din România şi străinătate. În afara de artiştii din ţara noastră, la eveniment au mai luat parte grupuri din Polonia, Cipru, Grecia, Serbia şi Georgia.
Iuliana Tudor a urcat pe scenă în faţa a 12.000 de oameni în Piaţa Mare din Sibiu! Pentru sibieni este deja o tradiţie ca debutul lunii august să aducă în oraşul lor Festivalul „Cântecele Munţilor". De 37 de ani acest festival susţine folclorul, la cele mai înalte standarde, iar din 2005 Iuliana Tudor intră în casele românilor de pretutindeni, prin intermediul TVR, fiind gazda acestui eveniment.
Din partea României, pe scenă au urcat atât artişti aflaţi la început de drum în carieră, cât şi nume consacrate - Mariana Deac, Niculina Stoican, Andreea Voica, Dinu Iancu Sălăjanu, Iunuţ Fulea, Nineta Popa, Mariana Anghel. La 95 de ani de viaţă Lucreţia Ciobanu a fost premiată pentru toţi anii în care a fost alături de TVR. Trofeul i-a fost înmânat de Elise Stan care a reamintit publicului de la Sibiu că artista s-a aflat alături de Televiziunea Publică, chiar de la înfiinţarea acesteia. Lucreţia Ciobanu a fost artista care a deschis programul artistic după intervenţia crainicei Cleo Stiber, în prima zi de transmisiune la TVR.
Solitsa a primit şi un premiu de excelenţă din partea directorulului festivalului, dna Silvia Macrea, cea care a declarat în mod oficial că urmează ca Sibiul să-i ofere Lucreţiei Ciobanu titlul de „cetăţean de onoare". Spectacolul de la Sibiu a fost un prilej pentru ca delegaţiile din străinătate să descopere valorile culturale româneşti şi artiştii ţării noastre. Însă punctul culminant al serii a fost acela în care şeful delegaţiei cipriote i-a lansat Iulianei Tudor invitaţia de a realiza măcar o ediţie „O dată-n viaţă" în Cipru.