"Focus pe Transparență", analiza anuală realizată de KMPG a rezultatelor financiare obținute de cele mai mari 15 bănci din Europa, arată că ne putem aștepta ca multe din băncile străine prezente în România, fie să se retragă de pe piață, fie să opereze consolidări care vor conduce la modificări în structura acționariatului băncilor pe plan local.
În 2011, problemele anterioare ale sectorului bancar s-au acutizat. Astfel, poziția financiară a multor bănci a devenit mai dificilă în 2011, unele dintre ele fiind nevoite să absoarbă pierderi semnificative în urma crizei datoriilor suverane. Acum băncile trebuie să recâștige încrederea piețelor și publicului, să absoarbă noi cerințe de reglementare, cum ar fi Basel III, să reducă din costuri, să se concentreze pe activitatea de bază și să crească creditarea, asigurând în același timp un echilibru între risc și câștig. De asemenea, Basel III va cere băncilor creșterea semnificativă și îmbunătățirea calității capitalului, fiind nevoite în același timp să fie mai active în găsirea de oportunitati de creditare prudente atât pentru interesele lor, cât și pentru a promova creșterea economică.
În ciuda tuturor problemelor și incertitudinilor care înconjoară sistemul bancar european, studiul KPMG dezvăluie că băncile menționate au raportat în continuare profit cumulat în anul 2011. Totuși, numai cinci dintre acestea au înregistrat creștere de profit, iar trei au avut pierderi în special datorită deprecierilor de fond comercial și active intangibile (generate de achiziții din trecut), precum și datorită costurilor aferente crizei datoriilor suverane. Trebuie menționat că, împreună, cele 15 instituții financiare au raportat creanțe cu impozitul amânat cumulate de 93,7 miliarde euro în bilanțurile lor care ar trebui să reflecte o perspectivă pozitivă a acestor banci în sensul că așteaptă profituri viitoar