Românii care nu îşi mai pot plăti ratele se bat cu criza zonei euro pentru un loc în coşmarurile bancherilor din Viena şi Paris. Creditele neperformante acumulate la unităţile din ţara noastră au afectat şi rezultatele proprietarilor BCR şi BRD
Pierderile nete de peste 140 milioane de euro înregistrate în România, de două ori mai mari decât cele din Ungaria, au anulat o parte importantă din profitul reuşit de Erste Group în Austria, Cehia, Slovacia şi Croaţia în prima jumătate a anului. Grupul austriac a raportat astfel un profit net de 453,6 milioane de euro, cu aproape 13% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. Rezultatul a fost afectat de provizioanele mari constituite pentru credite (982 milioane de euro), din care mai mult de o treime (356,9 milioane de euro) au fost necesare pentru împrumuturile cu probleme din portofoliul BCR. Cea mai mare bancă din România, cumpărată de austrieci cu 3,75 miliarde de euro, a anunţat o pondere de 24,6% a creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite (26,2% în raportul Erste pentru România, rată mai mare decât în Ungaria).
Povara provizioanelor
„Nu am avut capacitatea necesară în bancă pentru a face faţă acestei creşteri a numărului de clienţi persoane fizice şi companii care au început să aibă probleme cu plata creditelor“, ne-a declarat, la Viena, Gernot Mittendorfer, chief risk officer al Erste Group. Cauzele creşterii restanţelor sunt, în opinia sa, situaţia economică, măsurile de austeritate la care a fost nevoit să apeleze Guvernul, reducerea salariilor, scăderea pieţei imobiliare, dar şi problemele apărute în portofoliul de credite moştenite de noii acţionari la BCR şi viteza cu care au putut fi implementate aici standardele Erste de management al riscului.
Creditele neperformante au devenit o problemă serioasă şi la cel de-al doilea mare jucă