Concertul aniversar la împlinirea a şase decenii de stagiuni estivale, transmis din Biserica Neagră şi prezentat de Cătălin Ştefănescu, a fost aplaudat şi apreciat de starul de origine braşoveană Peter Muffay. El este şi cel care a acoperit costurile pentru salvarea orgii din Buneşti – una din
„protagonistele” concertului.
Peste 2.000 de spectatori au aplaudat, ieri, concertul inedit din Piaţa Sfatului. Printre ei s-a aflat şi starul de origine braşoveană Peter Maffay. Concertul, parte a Festivalului „VivArte” a fost transmis live din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului şi s-a constituit într-o „incursiune” în istoria instrumentelor cu clape (spinetă, virginal, pianoforte, pian şi orgă). Rând pe rând, Cătălin Ştefănescu i-a introdus pe solişti (Hans Eckart Schlandt, Corina Ibănescu, Valentin Mureşan, Paul Cristian şi Steffen Schlandt), nu înainte de a le solicita şi să facă o scurtă prezentare a instrumentelor la care urmau să cânte.
În afara concertului, în Piaţa Sfatului, braşovenii au putut vizita expoziţii care au subiect principal patrimoniul şi conservarea sa, expoziţiile fiind organizate de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, fundaţie coordonată de Prinţul Charles al Marii Britanii.
„Un triumf al culturii”
Concertul, „unic din câte ştiu eu, în România”, a fost apreciat de cunoscut om de televiziune Cătălin Ştefănescu drept „un triumf al culturii şi un gest civilizator şi îi felicit pe cei care au avut această idee”.
La finalul concertului, Peter Maffay a ţinut să declare că „mi-a plăcut foarte mult”. Însă şi mai mult l-a impresionat „căldura cu care m-au întâmpinat aici oamenii”.
Peter Maffay este cel care a susţinut financiar, integral, restaurarea orgii din Buneşti, aflată acum în Biserica Neagră. „Steffen Schlandt a spus că orgile sunt o parte din tradiţie şi fac part