Sfârşitul verii reprezintă o perioadă caracterizată de o bogăţie a fructelor şi legumelor. Vara îndelungată face ca strugurii să atârne greu în vii, să apară afinele, murele, coacăzele negre şi roşii, prunele şi nucile, fructe bogate în resveratrol.
Cea mai mare concentraţie din această substanţă o regăsim în special în coaja strugurilor negri, secreţia acesteia reprezentând un mecanism de apărare contra atacurilor ciupercilor şi a altor bacterii parazite.
Beneficii ale strugurilor
Strugurii sunt fructe bogate în nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi, prin urmare au puterea de a ne menţine sănătatea şi de a ne energiza, menţin supleţea şi vitalitatea pielii, ne remineralizează organismul. Fie că sunt consumaţi ca atare, fie sub forma vinului şi a mustului, beneficiile rămân aceleaşi. Tuturor persoanelor se recomandă consumul de struguri proaspeţi şi produse derivate ale acestora, dar o recomandare specială se face în cazul persoanelor care au o activitate intelectuală mai intensă şi celor care suferă de boli cronice ale rinichilor. Aceasta se datorează conţinutului bogat de lecitină, substanţă ce ajută în curele rapide de dezintoxicare şi care are proprietatea de a funcţiona ca un diuretic, ceea ce îl face un aliat bun şi în curele de slăbire. Proprietăţile medicinale ale strugurilor nu se opresc aici. Datorită taninurilor care se regăsesc în compoziţia lor, sunt nişte fructe hrănitoare şi energizante, care contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi la relaxarea musculaturii intestinale. În plus, având capacitatea de a neutraliza efectele tutunului, pot fi consumaţi şi de către fumători, dependenţii de nicotină.
Resveratrolul
Pe lângă proteine, grăsimi vegetale, minerale şi flavone, strugurii au un conţinut bogat de resveratrol, o substanţă minune care acţionează asemenea unui antioxidant, încetinind astfel procesul de oxidare celulară care