Guvernul s-a razgandit dupa discutii avute in luna iunie cu FMI si vrea sa renunte la pachetele majoritare de actiuni pe care le detine la filialele Electrica in urma emiterii de titluri in principal la Bursa, operatiune care in varianta subscrierii integrale ar reduce participatia statului la 39%, relateaza agentia Mediafax.
Intelegerea initiala prevedea vanzarea tot prin piata de capital a unor pachete reprezentand cate 15% din actiunile Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord.
Fiecare dintre cele trei filiale este detinuta in proportie de 78% de compania Electrica SA, controlata de stat prin Ministerul Economiei, in timp ce Fondul Proprietatea are 22% din titluri.
Electrica Distributie Muntenia Nord are un capital social de 354,3 milioane de lei, Electrica Distributie Transilvania Nord de 371,2 milioane lei, iar Electrica Distributie Transilvania Sud de 423,9 milioane de lei.
Procesul de privatizare prevede intr-o prima etapa dublarea capitalului social al celor trei filiale, iar noile actiuni vor putea fi subscrise de Electrica si Fondul Proprietatea. Statul va vinde actiunile sale pe piata de capital si cele trei filiale vor fi listate la Bursa, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern privind privatizarea filialelor de distributie ale companiei de stat Electrica SA, elaborat de Ministerul Economiei.
Documentul citat prevede "declansarea a cate unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, la fiecare societate, a catei unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 78% din capitalul social existent + 1 actiune".
Nota de fundamentare a proiectului de HG arata ca schimbarea modului de privatizare a companiilor mentionate a fost determinata d