Peste 1600 de migranţi au fost prinşi de frontieriştii timişeni încercând să tranziteze ilegal graniţa, în acest an. Fenomenul nu poate fi stopat, câtă vreme legislaţia din România, mult prea blândă, nu are efect asupra lor, spun procurorii, migranţii scăpând cel mult cu o amendă de până la o mie de lei. Pe de altă parte, numărul mare de migranţi i-a pus în dificultate şi pe cei de la Centrul de tranzit care nu mai are spaţiu de cazare, recurgându-se la transferul transfugilor în centre din alte judeţe ale ţării, până la reglementarea situaţiei lor sau repatriere.
Capturile de migranţi, deja acţiuni de rutină
Acţiunile Poliţiei de Frontieră împotriva trecerilor ilegale a frontierei de stat în vestul ţării continuă să fie un fel de luptă cu morile de vânt. Celor peste 1.600 de migranţi prinşi anul acesta li s-au alăturat, zilele acestea, alţi zece.
Vineri, poliţiştii de frontieră timişeni de la Sectoarele Poliţiei de Frontieră Lunga şi Jimbolia au depistat două grupuri de migranţi, formate din zece persoane care au intrat ilegal în România din Serbia, trecând frontiera pe jos. Cei zece nu aveau documente de identitate asupra lor şi nu vorbeau limba română, motiv pentru care au fost conduşi la sediile sectoarelor Poliţiei de Frontieră în vederea clarificării situaţiei, unde s-a stabilit că sunt cetăţeni din Algeria şi Maroc, cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani. Aceştia le-au declarat frontieriştilor că intenţionau să ajungă într-o ţară din Spaţiul Schengen şi au recurs la această metodă pentru că nu posedau viză. Pe numele lor, oamenii legii au întocmit lucrări penale, aceştia fiind acuzaţi de infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, de la începutul anului şi până în prezent, alţi 1.647 de migranţi au fost depistaţi după ce