De la Atena, “To Vima” notează că pe 31 august va fi pronunţată decizia Curţii Constituţionale cu privire la validitatea referendumului pentru destituirea preşedintelui ţării. Decizia este grăbită cu aproape două săptămâni, într-o încercare de a scoate ţara din situaţia incertă în care se află, care, fără îndoială, împovărează poziţia ei pe pieţe. Anunţul Curţii a provocat din nou deprecierea leului românesc în raport cu euro, adaugă cotidianul grecesc.
“El Mundo” scrie despre o Românie, paralizată de luptele pentru putere, subliniind că relaţia îngheţată din cadrul puterii menţine ţara într-o stare care face aproape imposibilă guvernarea. România continuă să se afle în criză şi se aşteaptă o creştere minimă a economiei sale în acest an. Conform experţilor, citaţi de ziar, România are nevoie de întreprinderea de reforme importante – precum cea din sectorul sanitar, un sector avid de investiţii şi care are nevoie să atragă fonduri europene, însă convulsiile politice pun în dificultate aceste măsuri.
Referendumul din România s-a transformat în circ, titrează “Magyar Hirlap“, amintind de decizia Curţii Constituţionale de devansare a datei pronunţării în cazul referendumului. Şi “Le Nouvel Observateur” se opreşte asupra subiectului, subliniind că “România rămâne în incertitudine în privinţa destituirii preşedintelui”, prelungind criza politică care zguduie ţara de peste o lună.
În “Knoxville News Sentinel” putem citi o paralelă între situaţia politică din România şi cea din SUA, cu titlul “România, instructivă pentru promisiuni mari”, în care se subliniază că “România este un avertisment sumbru al tendinţei în criză ca politicienii să se joace cu neruşinare şi egoism cu insecurităţile noastre, făcând promisiuni pe care nu le pot respecta. Dincolo de politică, România se zbate din cauza promisiunilor făcute de guvernele anterioare.”
“The Guardian”