Neasiguraţii şi evazioniştii vor fi puşi la plată prin noua lege a sănătăţii, întrucât vor primi îngrijiri medicale numai dacă ajung la spital în urgenţă, în rest urmând să scoată din buzunar banii aferenţi tratamentelor, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Categorii de asiguraţi-problemă
“Nu ştiu dacă oamenii ar fi de acord să plătească pentru evazionişti. Noi, prin noua lege a sănătăţii, nu avem persoane neasigurate. Dar există două categorii de persoane care ar putea avea probleme şi care nu ar putea fi tratate decât în urgenţă. Este vorba despre persoanele protejate social şi care nu au depus actele pentru obţinerea acestui statut şi evazioniştii fiscali”,a anunţat, la finalul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Unii dintre managerii spitalelor s-au declarat de acord, oficial, ca neasiguraţii şi evazioniştii să fie puşi la plată prin noua lege a sănătăţii. De exemplu, directorul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban: “Este o decizie înţeleptă. Aşa se întâmplă în toată lumea. Dacă pacienţii au nevoie de asistenţă medicală cronică şi nu au asigurare medicală, să plătescă. La spital, se rezolvă doar urgenţa”.
La rândul ei, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, spune că Guvernul, oricare ar fi el, trebuie să aibă curajul să oblige populaţia la plata contribuţiei la sănătate. “Atâta timp cât nu se va face acest pas – sigur, anitipopulist –, nu se va rezolva nimic. Efectele care par nepopulare vor avea efecte benefice asupra populaţiei”. Potrivit managerului de la Spitalul de Oftalmologie, dacă fiecare om ar plăti pe lună, în medie, zece lei, s-ar aduna 40 de milioane de euro pe lună, ceea ce ar însemna un milion de euro pe lună pentru fiecare judeţ.
Tot Monica Pop a subliniat că nu există ţară în care copiii şi oamenii în vârstă să n