Noul proiect al legii sănătăţii e pe punctul de a intra în vigoare, iar acest lucru va impune măsura coplăţii de servicii medicale. Practic, pentru orice vizită la medic va trebui să plătim în plus, deşi asigurarea medicală acoperă serviciile. Noul proiect al legii sănătăţii e pe punctul de a intra în vigoare, iar acest lucru va impune măsura coplăţii de servicii medicale. Practic, pentru orice vizită la medic va trebui să plătim în plus, deşi asigurarea medicală acoperă serviciile.
Ministerul Sănătăţii a publicat pe internet proiectul legii sănătăţii, pentru a fi supus dezbaterii publice şi ar putea fi aplicat în scurt timp. Un capitol important al proiectului îl reprezintă coplata. Dacă în prezent vizitele la medic, pachetele de analize, intervenţiile medicale sau zilele de spitalizare în unităţile de stat erau plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cazul persoanelor asigurate, când coplata va fi obligatorie, orice pacient va scoate bani din buzunar pentru aceste servicii. Practic, orice vizită la medic va costa! Măsura ar trebui să ajute sistemul sanitar şi bugetul de stat. Un prim efect ar fi diminuarea cererii de servicii.
De exemplu, există cazuri când o persoană care ştie că nu are o boală gravă se internează sub un pretext fals doar pentru a beneficia de un pachet de analize complet achitat de CNAS. În acest caz, datorită coplăţii, el va băga mâna în buzunar pentru consultaţia medicală, pentru analize şi pentru fiecare zi de internare. Cum suma va fi prea mare, ţinând cont că “pacientul” viza doar un set de analize, respectivul va prefera să meargă la medicul de familie, unde va plăti o consultaţie şi un set de analize mai ieftine. Astfel, medicul care s-ar fi ocupat de “pacientul fals” e disponibil pentru un caz real, iar spitalul va câştiga un pat liber pentru cineva care chiar ar fi avut nevoie.
Ministerul Sănătăţii a s