Şoferii teleormăneni sunt sfătuiţi să-şi planifice drumurile cu maşina dimineaţa şi seara pe timpul caniculei, astfel încât să evite intervalul orar 10.00 - 18.00, cel mai periculos. În plus, şoferii cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să nu conducă deloc în intervalul orar cu temperaturi maxime.
Poliţiştii rutieri recomandă, pentru conducerea în siguranţa pe timp de caniculă, folosirea aerului condiţionat în maşină înainte de a porni la drum cu autovehicolul care a stat în soare. Opririle dese la drum lung, la umbră, sunt o altă recomandare, precum şi consumul de apă.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire și uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
Şoferilor li se recomandă, de asemenea, să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor și implicit în creşterea spaţiului de frânare.
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectați în totalitate semnalele și indicaţiile poliţiștilor de deviere a traficului rutier.