Povestea lui Gheorghe Cioc, căpitanul navei Kaptan M, care îi duce pe turişti într-o minunată călătorie pe Marea Neagră
Pe comandantul Gheorghe Cioc (53 de ani) l-am prins într-o zi în care furtuna nu-i permitea să iasă cu vasul pe mare.
Este constănţean get-beget şi a învăţat să înoate cam tot atunci când învăţa să facă primii paşi. Când era copil, traversa înot portul în fiecare zi şi sărea în apă de pe farul din Constanţa. „Am zis că dacă mor, nu o să mor înecat! Pot să înot sub apă aproximativ 50 de metri", spune el.
„Niciodată o manevră nu seamănă cu cealaltă!"
A devenit om al mării în anul 1976 şi de atunci nu şi-a trădat niciodată meseria. Nu şi-ar dori să facă altceva. Cel mai fericit este atunci când, departe, pe mare, reuşeşte să îngenuncheze miile de tone de oţel doar cu un sextant şi o busolă. „Trebuie să-ţi placă această meserie!", spune el. Cunoştinţele le capeţi în timp şi poţi spune că eşti bun doar după ce străbaţi zeci de mile marine. „Experienţa şi îndemânarea sunt căpătate în timp. Niciodată o manevră nu seamănă cu alta", spune omul mării.
Botezul mării, la Ecuator
Prima dată când a ieşit în larg s-a luptat cu răul de mare. Foarte puţini marinari scapă de asta. La el, răul de mare s-a manifestat prin somnolenţă. Aşa şi-a petrecut primul voiaj. După care, încet-încet s-a acomodat cu tangajul.
Botezul mării l-a primit după câteva voiajuri, când a trecut linia Ecuatorului. „M-au uns cu vaselină pe tot corpul, după care m-au udat cu apă şi apoi am primit un certificat care atesta faptul că am fost botezat, că sunt om al mării", îşi aminteşte cel căruia fiecare furtună de pe mare i-a mai adus câteva fire de păr alb.
A fost pe nave din flota României
Gheorghe Cioc a prins perioada de glorie a marinăriei. A navigat pe navele Călimăneşti şi Sovata. A traversat cele mai cumplite furtuni din Oceanu