Cabinetul premierului Mariano Rajoy pleacă în vacanță, dar încurcata și tensionata situație a economiei spaniole indică faptul că urmează două săptămâni de odihnă activă. Banca Centrală Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni așa-numitele măsuri neconvenționale, care ar putea să vină în ajutorul economiilor supuse crizei datoriilor, iar Spania este pe zi ce trece mai dependentă de acest sprijin, scenariul unei intervenții financiare similare celei din Grecia, Irlanda sau Portugalia este mai posibil ca oricând.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Mariano Rajoy arată din ce în ce mai izolat şi neputincios, are din ce în ce mai puţin spațiu de manevră, dar vrea să dea senzația că lupta nu este pierdută. În doar un semestru de guvernare, Cabinetul pe care îl conduce Rajoy nu a reușit decât să adâncească deplorabila situație economică pe care a moștenit-o de la predecesorul său socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero.
În plină şi prelungită recesiune economică, având o rată a şomajului de peste 25%, cu o primă de risc care face imposibilă obţinerea de credite pe piața de capital, premierul Mariano Rajoy dă senzaţia că încă reflectă dacă Spania va cere sau nu o intervenţie de proporţii din partea Uniunii Europene.
Dincolo de conținutul declaraţiilor oficiale, premierul spaniol și-a temperat destul de mult tonul în ultimele zile, lăsând ușa deschisă perspectivei de a solicita altă intervenţie financiară.
Se pare că în acest moment, Rajoy are o strategie, dar nu de a pune capăt crizei, ci de a capitula cu demnitate contra presiunii Germaniei de a solicita intervenţia.
Strategia premierului spaniol constă în pregătirea psihologică a populației, cu binecunoscuta frază ”nu putem să cheltuim ceea ce nu avem” şi menţinând în acelaşi timp o relaţie tensionată cu Banca Centrală Europeană şi cu autorităţile de la Bruxel