Selgros şi Autoliv conduc detaşat în topurile privind afacerile şi, respectiv, profiturile raportate în 2011.
Primele zece companii braşovene au făcut anul trecut afaceri de aproape 11,5 miliarde de lei
Firmele cu capital autohton au pierdut net competiţia cu multinaţionalele atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Braşovului. „Bună Ziua, Braşov!” a realizat un top al primelor zece companii braşovene după cifra de afaceri şi după profitul obţinut la nivelul anului 2011.
Cum era de aşteptat, cea mai mare cifră de afaceri a unei firme cu sediul în Braşov a obţinut-o compania de retail Selgros, care operează 19 magazine la nivel naţional. În raportul companiei elveţiene Coop, care deţine Selgros Cash&Carry, se arată că de-a lungul anului 2011, al zecelea an de prezenţă în România, s-au derulat reduceri de preţuri şi diferite oferte, această strategie putând fi unul dintre motivele care stau în spatele avansului afacerilor Selgros. În ultimii ani preţul a devenit principalul argument în procesul de achiziţie al românilor, iar ofertele, reducerile şi promoţiile sunt principala armă a comercianţilor pentru a-i aduce pe clienţi în magazine.
Autoliv România a avut afaceri de peste 1,9 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul anterior, în timp ce Schaeffler România, cu aproape 1,5 miliarde de lei, şi-a majorat afacerile cu 12% anul trecut. Interesant este că toată lumea a continuat să se plângă şi anul trecut de criză, deşi afacerile acestora au urcat remarcabil.
Prima companie autohtonă care apare în acest top este Electrica Distribuţie Transilvania Sud, o companie de stat care se ocupă cu distribuţia energiei electrice în şase judeţe din sudul Transilvaniei. Silnef MG nu mai este o companie strict autohtonă, în urma asocierii lui Silviu Strejuţ cu grupul austriac Muller- Guttenbrunn prin Remat MG SRL Arad.