Cursul de schimb a atins vineri un nou maxim istoric de 4,6481 lei/euro, pe fondul acutizării tensiunilor politice interne şi al stării de incertitudine. În ciuda aşteptărilor privind o stabilizare a pieţei după votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui, presiunile de depreciere au revenit şi se anticipează menţinerea acestora în perioada următoare.
În ultimele zile de săptămâna trecută moneda naţională a revenit pe panta descendentă după scurtul episod de apreciere de după referendum, când tensiunile de pe piaţa valutară s-au calmat şi leul a reuşit să recupereze în mod spectaculos în numai câteva ore terenul pierdut timp de zece zile.
Cursul a urcat imediat după anunţul Curţii Constituţionale privind amânarea până în 12 septembrie a deciziei privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. Vineri, termenul pentru dezbaterea procedurii desfăşurării referendumului a fost decalat pentru 31 august.
Pe piaţa interbancară cursul a atins vineri un record istoric de 4,6510 lei/euro, în timp ce valutele din regiune înregistrau câştiguri de aproximativ 1%.
Analiştii străini au comentarii destul de rezervate legate de evoluţia cotaţiilor, prognozele pentru perioada următoare indicând că evoluţia cursului de schimb este determinată în special de tensiunile politice, şi nu de fundamentele economice. Prognozele analiştilor străini indică un curs de 4,5 lei/euro în septembrie şi 4,4 lei/euro pentru sfârşitul anului.
"Pe frontul politic, incertitudinea politică din România a rămas ridicată. Referendumul de suspendare a preşedintelui pare să fi eşuat din cauza faptului că participarea a fost sub pragul minim de 50%. Cu toate acestea Curtea Constituţională a amânat decizia, lăsându-l în funcţie pe preşedintele interimar Antonescu, iar disputele politice dintr