Premierul a știut cu o zi înainte că în adresa Curții va scrie „actualizarea listelor”, nu ”liste actualizate”. Sursa: CODRIN PRISECARIU
Curtea Constituţională (CCR) nu a cerut "actualizarea listelor electorale permanente", ci "listele actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie". De la acest joc de cuvinte, a plecat isteria organizării unui "mini-recensământ", anunţat de ministrul de Interne, Ioan Rus, şi care ar urma să fie făcut de autorităţile locale până pe 24 august.
Plan bine pus la punct
Premierul Victor Ponta ştia că pe masa Guvernului va ajunge o adresă care va denatura sensul deciziei CCR. Şeful Guvernului "a prevăzut" cu o zi înainte că, în loc de liste actualizate, CCR va cere Executivului actualizarea acestora. El a fost dat de gol de o declaraţie din 2 august, postată pe siteul Executivului, în care preciza că va avea discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale.
În realitate lucrurile au stat altfel. După şedinţa din 2 august, Curtea Constituţională a anunţat, într-un comunicat de presă, că, din cauza datele contradictorii pe care le-a primit, să solicite Guvernului ca, până la data de 31 august, "să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie".
Acelaşi lucru apare şi în comunicatul CCR din 3 august, care anunţa că şedinţa referitoare la validarea sau invalidarea referendumului va avea loc pe 31 august, nu pe 12 septembrie cum se anunţase iniţial. Curtea a ţinut cont de faptul că "termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie, este 31 august 2012".
În concluzie, de la CCR au plecat două documente cu conţinut diferit: comunicatul destinat presei şi o adresă către Guvern. Adresa preciza că CCR a decis să