Pentru arheologul constănţean Tiberiu Potârniche (30 de ani), trasul cu arcul este mai mult decât un hobby: este o pasiune.
Recent, el s-a întors din China unde a participat la un festival internaţional de arc tradiţional, alături de trei bucureşteni.
La competiţia care a avut loc în localitatea Ledu din Tibet în perioada 24 - 27 iulie au participat peste 600 de sportivi arcaşi din întreaga lume.
Tiberiu Potârniche a purtat un costum tradiţional de vlah din secolul XV. Atunci când şi-a confecţionat costumul s-a inspirat după nişte gravuri de arcaşi valahi din vremea lui Mihai Viteazu. Partea de pielărie a costumului şi-a realizat-o singur. Spune că nu este nevoie doar de talent în confecţionarea costumelor şi a accesoriilor, ci doar de pasiune şi de timp.
Au tras cu arcul la o înălţime de peste 5.600 de metri
Nu este primul concurs de acest gen la care participă, însă de data aceasta delegaţia română a avut de înfruntat condiţii vitrege de climă. Întrecerea cu arcul a avut loc la peste 5.600 de metri. „Aceste condiţii nu se găsesc în România. Aici, şi zborul săgeţilor este diferit", mărturiseşte arcaşul.
Munca şi antrenamentul lor însă nu au rămas fără urmări. Deşi nu au fost date publicităţii rezultatele finale ale concursului, la individual, România a avut cea mai bună participare dintre arcaşii europeni.
Mai mult decât atât, costumul de valah în care a fost costumat constănţeanul a avut un succes teribil în China. La fel şi modul în care cei din echipa ţării noastre au tras cu arcul.
Pe lângă costumaţia valahă. La competiţie s-a făcut remarcată vestimentaţia echipei care a reprezentat America Latină. „Mi-au plăcut elementele de penaj, costumele care deşi erau făcute din materiale subţiri erau totuşi foarte rezistente la apă, felul în care oamenii erau pictaţi de război!", spune participantul ţării noastre.
Au sch