URB Group, din care face parte și fabrica de rulmenţi de la Bârlad, a lansat tehnologia Data Trace DNA pentru combaterea contrafacerii industriale, fenomen care afectează sensibil activitatea companiei.
Această tehnologie constă într-un sistem de nano-particule care joacă rolul unui cod de bare invizibil, astfel că fiecare rulment produs în fabricile URB poartă o amprentă. Grupul de molecule poate fi integrat în structura lichidelor, a materialelor plastice sau a polimerilor. Acest sistem apare sub forma unei semnături moleculare rezistente, care poate fi „citită” cu ajutorul unui scanner.
Astfel, oricine deţine acest cititor digital poate să verifice rapid dacă rulmentul, cumpărat de la un intermediar, este sau nu un produs original URB. Scanner-ul nu necesită abilităţi speciale pentru a fi utilizat. Valoarea investiţiei pentru această tehnologie este de peste 150.000 de Euro. Compania aşteaptă să vadă primele rezultate în decursul unui an.
„Din păcate, în ciuda notorietăţii, brandul URB este afectat de fenomenul pirateriei. Deşi facem eforturi să combatem contrafacerea, avem nevoie de sprijinul autorităţilor pentru a câştiga această luptă”, a spus Corneliu Pricope, managerul general al Rulmenţi Bârlad.
URB Group, care deţine şi fabricile ART Turcia şi MGM Ungaria, a solicitat, în luna aprilie, autorităţilor sprijin ca pentru combaterea contrafacerii industriale şi a arătat că România riscă să ajungă groapa de gunoi a rulmenţilor contrafăcuţi proveniţi din China, India şi Pakistan. 70% din rulmenţii care poartă marca URB de pe piaţa românească sunt contrafăcuţi.
Grupul URB va investi la Rulmenţi Bârlad 18 milioane de euro în următorii trei ani şi va continua, în paralel, strategia de extindere. Cifra de afaceri a fabricii Rulmenţi Bârlad, parte a URB Group, a fost anul trecut de 65,36 milioane de euro, cu 22% mai mult decât în 2010