Riscurile pe care le presupune internetul asupra psihicului copiilor şi nesiguranţa accesului unui nivel optim de educaţie, din cauza instabilităţii financiare, sunt principalele griji ale părinţilor din secolul XXI.
În trecut, părinţii considerau influenţa nefastă a grupului de prieteni, bolile sau accidentele ca fiind principalele pericole la care puteau fi expuşi copiii. În prezent, chiar dacă aceste motive de îngrijorare nu au fost excluse, ele sunt devansate de riscurile pe care le presupune internetul asupra dezvoltării copiilor. Şi această grijă a părinţilor este cât se poate de întemeiată, susţin psihologii, căci internetul are două faţete diametral opuse: una benefică, de ajutor (care include o mai bună informare, divertisment şi socializare), şi una nocivă, care poate aduce dezavantaje majore pentru educaţia şi dezvoltarea psihică a copilului.
„Un comportament nedorit determinat de consumul de alcool, droguri, activitate sexuală precoce este uşor de depistat, iar efectele nocive sunt rapide. În cazul internetului, riscurile sunt multiple, cu efect imediat sau în timp, şi nu pot fi monitorizate de adulţi. Un copil poate înşela vigilenţa adulţilor accesând site-uri cu tematici nepermise copiilor. De asemenea, există şi riscul să intre în contact virtual cu alte persoane, chiar cu adulţi care pot reprezenta un pericol pentru copil", spune psihologul Keren Rosner.
Un copil din cinci, victimă a internetului
Faptul că părinţii europeni sunt mai îngrijoraţi de riscurile online la care sunt expuşi copiii decât de consumul de alcool, droguri, de diverse probleme cu poliţia sau de activitatea sexuală este susţinut şi de un raport al proiectului EU Kids Online, efectuat pe baza unei anchete care a inclus 25.000 de copii şi părinţi din 25 de ţări europene.
Raportul precizează că un copil din cinci a văzut conţinut potenţial