Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a deplâns, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, decăderea reputaţiei industriei bancare, afirmând că a ajuns la "un nou minim", informează Mediafax, citând The Guardian.
RBS a concediat patru persoane implicate în scandalul privind manipularea indicelui de dobândă pe piaţa interbancară LIBOR. Decizia indică cel mai probabil că banca urmează să fie sancţionată de autorităţi cu o amendă.
Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii băncii britanice Barclays, amendată cu 290 milioane lire sterline.
"Situaţia LIBOR este în atenţia noastră şi reprezină un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi şi sistemele inadecvate de control asupra reputaţiei şi asupra finanţelor", a comentat Hester.
El a mai afirmat că reputaţia industriei bancare a decăzut la "un nou minim".
"Este o situaţie pericloasă, deoarece încrederea clienţilor este o precondiţie a succesului în sectorul bancar, necesar pentru stabilitate şi creştere economică. Suntem într-o perioadă de judecată pentru industria bancară. Consecinţele supra-extinderii din trecut sunt încă calculate, probabil va mai dura", a arătat şeful RBS.
Banca a înregistrat în prima jumătate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, faţă de 794 milioane lire în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost afectate de plăţi de 125 milioane lire drept despăgubiri pentru clienţii afectaţi în iunie de prăbuşirea sistemelor informatice ale băncii. Un alt cost excepţional, de 1,3 miliarde lire, a fost nregistrat în urma amortizării daunelor plătite după vânzarea incorectă către mulţi clienţi a unor poliţe de asigurare împotriva neplăţii creditului. Alte 50 milioane de lire au fost puse deoparte pentru compensarea firmelor mici care au cumpărat, fără s