A mai rămas puţin timp până la începerea unui nou an şcolar, iar studenţii de la universităţi şi colegii, dar şi părinţii lor, sunt în căutarea unui loc de cazare.
Cea mai ieftină variantă pentru majoritatea tinerilor este căminul. Viaţa aici nu este cea mai confortabilă - baia şi bucătăria sunt comune, camerele pot fi de patru persoane şi mai mult, mobilierul este învechit, etc. - singurul avantaj este preţul accesibil.
Doar 60% din tinerii care învaţă la instituţiile superioare de învăţământ au un loc garantat în cămin, arată datele Ministerului Educaţiei. Actualmente, la universităţile de stat există în total 91 de cămine, dintre care patru sunt nefuncţionale. Solicitările de cazare sunt acoperite diferit: USM - 70%, UTM - 63%, USFM „N.Testemiţanu" - 70%. Doar la Academia Militară „Alexandru cel Bun", Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare" şi Universitatea de Stat din Taraclia gradul de acoperire a cererilor este de 100%. În schimb, Institutul de Relaţii Internaţionale şi Universitatea de Stat Tiraspol cu sediul la Chişinău nu dispun de cămine, de aceea anual tinerii care învaţă aici sunt cazaţi în blocurile altor instituţii.
Ca şi taxele de studii, cele pentru cazare variază de la o universitate la alta. Chiar şi aşa, prioritate au studenţii orfani, cei cu un singur părinte, invalizii şi cei proveniţi din familii sărace. La USM cazarea costă pentru anul şcolar 2012-1013 circa 1.800 de lei. La Universitatea de Medicină studenţii îşi pot asigura un loc în cămin cu 1.200 de lei, iar la Academia de Studii Economice - cu 1.300 de lei.
„CĂMINELE AU FOST DEJA REPARTIZATE"
„Căminele au fost deja repartizate. În acest an vor fi cazaţi circa 70-80% din numarul total de studenţi. Se iau în consideraţie rezultatele la studii, dar şi statutul social al studenţilor, având prioritate cei cu părinţi invalizi, orfanii şi cei proveniţi din familii socia