Șeful de la Evidența Populației, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus sub acuzare în dosarul referendumului. El ar fi raportat date nereale privind numărul exact de alegători cu drept de vot.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, o adresă din 02.08.2012 emisă de Manoloiu Constantin și transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, preciza că Ministerul Administraţiei şi Internelor "nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente".
Decizie amânată
La data de 02.08.2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29.07.2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12.09.2012. ”Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect”, se arată în comunicatul Parchetului.
Statistică nereală
Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale, prin chestorul şef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), a semnat o adresă transmisă Curţii Constituţionale în 1 august 2012, în care este notat faptul că în listele electorale permanente utilizate la referendum au fost înscrise un num