UPDATE 20.39: Ministrul propus pentru Justiţie Mona Pivniceru a declarat, luni, la finalul şedinţei conducerii PNL la care a participat, că va analiza cu colegii de la CSM în legătură cu funcţia pe care o va alege: cea de ministru sau cea de membru al Consiliului, în condiţiile în care va avea ales între cele două.
Mona Pivniceru este obligată de CSM să demisioneze din funcţia de membru al CSM, pentru a putea deveni ministru al Justiţiei.
Potrivit unor surse citate de televiziunile de ştiri, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat detaşarea, situaţie care ar atrage incompatibilitatea, în cazul în care Mona Pivniceru nu şi-ar da demisia, înainte de preluarea funcţiei de ministru. “Detaşarea unui membru CSM în funcţia de ministru este contrară legii. Este o stare de incompatibilitate. Pentru a nu se intra în starea de incompatibilitate va trebui să-ţi dea demisia din Consiliul Superior al Magistraturii“, potrivit declaraţiilor unui reprezentant al secţiei pentru judecători a CSM, potrivit RTV.net.
“Din cauza incompatibilităţilor legale, magistratul poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică doar consecutiv unei detaşări în structura respectivă. Nu există însă precedentul numirii unui judecător/procuror activ în funcţia de minstru, cea mai înaltă funcţie ocupată până acum fiind cea de secretar de stat”, susţin surse din magistratură.
Ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, luni, după şedinţa conducerii PNL la care a participat, că a primit nominalizarea cu “multă nelinişte”, dar şi cu speranţa că se va organiza sistemul judiciar pentru a putea fi pus în vigoare Codul de procedură civilă de la 1 septembrie. “Nelinişte pentru că nu există bani la buget, nimeni nu s-a gândit cum să organizeze sistemul judiciar pentru intrarea Codului de procedură civilă. Noi la CSM am făcut un studiu în acest scop –