Preţul petrolului ne-a ajutat în trimestrul al doilea, dar ulterior influenţa cursului a fost evidentă, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. El a mai spus că din luna aprilie, leul s-a decuplat de restul monedelor din regiune, iar în aceeaşi perioadă a apărut şi o viziune mai pesimistă privind evoluţia leului şi a sistemului bancar.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat astăzi că Banca Centrală îşi menţine prognoza de inflaţie, chiar dacă există unele riscuri de abatere provocate de deprecierea leului.
"Banca Naţională îşi fundamentează proiecţile de inflaţie numai pe date certe, nu şi pe speculaţiile vehiculate într-o anumită perioadă. De aceea, noi am menţinut proiecţia pe 2012 la 3,2% şi cea pe 2013 la 3%", a precizat Mugur Isărescu, în deschiderea conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei. Şeful BNR a admis că există presiuni în special din cauza deprecierii leului faţă de dolar, precum şi dinspre pieţe externe, unde grâul, porumbul şi floarea soarelui s-au scumpit semnificativ.
"Inflaţia a evoluat în trimestrul al doilea în sens pozitiv, apropiindu-se de limita inferioară a ţintei, dar riscurile sunt în mod preponderent în sensul creşterii inflaţiei în România. Prevedem o accelerare temporară a inflaţiei în prima parte a anului 2014", a completat Isărescu.
"Defetismul faţă de fondurile UE este inacceptabil"
"Am observat că România nu poate absorbi fondurile comunitare, s-a instalat un defetism extrem de periculos pentru strategia de dezvoltare a României. Guvernele spun că absorbţia fondurilor este o prioritate, dar aceasta nu se simte în niciun fel. Înaintea aderării analizele noastre arătau că la o unitatea cu care noi contribui la UE ar trebui să primim 2-3 unităţi, dar lucrurile nu stau deloc aşa. Este inacceptabilă această atitudine de defetism faţă de fondurile europene", a spus Isărescu.