Atacurile cu acid sunt un fenomen extrem de violent şi din ce în ce mai răspândit, în special în ţări precum Afganistan, Pakistan sau India, dar care a depăşit graniţele acestor ţări, relatează Washington Post. Dincolo de faptul că victimele rămân mutilate pe viaţă, mărturiile legate de traumele sufleteşti şi, mai ales, de motivaţia agresorului pentru gestul său sunt cutremurătoare.
Columbia este una dintre ţările în care acest fenomen a luat amploare, potrivit procurorilor şi a autorităţilor din domeniul sănătăţii, alarmaţi de rapiditatea cu care atacurile cu acid asupra femeilor au devenit o practică.
Sursa foto: Washington Post
Consuelo Cordoba locuieşte în Bogota. Femeia mărturiseşte că o privire în oglindă o trimite în trecut, în momentul în care iubitul ei i-a stropit faţa cu acid, desfigurând-o. Substanţa i-a ars o ureche, i-a topit un ochi, i-a muşcat din faţă şi i-a distrus dinţii. Acum, Consuelo poartă permanent o mască din material elastic, respiră prin tuburi de plastic, introduse în nări, şi se consideră “un monstru” în momentul în care iese pe stradă, purtând masca.
“Mi-aş dori să mă duc la culcare şi să nu mă mai trezesc mâine dimineaţă”, mărturiseşte femeia.
Atacurile cu acid au devenit o metodă ieftină şi rapidă de a distruge viaţa unei femei, iar amploarea fenomenului a intrat în atenţia opiniei publice, în ultimii ani. Practica a fost şi subiectul unui documentar despre victimele din Pakistan, producţie premiată cu un premiu Oscar, anul acesta.
Motivele pe care atacatorii le invocă, pentru gestul lor, sunt dintre cele mai diverse şi merg de la nesupunerea femeii în faţa bărbatului, în Pakistan, până la pedepsirea independenţei sau la faptul că un necunoscut se află în toane proaste, în Columbia, potrivit aceleaşi surse.
În 2004, Maria Cuervo a fost atacată cu acid de către un bărbat necuno