De ce este important să consumăm vitamine, proteine, cum ne afectează grăsimile, dulciurile, produsele fast food, ce înseamnă adoptarea unui stil de viață sănătos sunt o parte din lucrurile învățate de copiii din Târgu-Mureș, în cadrul unui atelier, organizat de Asociația Bio-Nutriție, cu tema ”Alimentație, creație, recreație pentru elevi”.
Atelierul a fost organizat la sfârșitul săptămânii trecute la Policlinica “Santa” din Târgu-Mureș. ”Premisa de la care am pornit pentru a realiza acest atelier a fost că am efectuat studii în rândul copiilor și am văzut că foarte mulți dintre ei au un nivel scăzut de antioxidanți. Am văzut că și mamele copiilor nu sunt prea pregătite să le ofere ceea ce au nevoie. Unele mame au și mărturisit că nu le place la bucătărie, chiar și în timpul sarcinii, ori un copil înfometat este programat la diabet din viața intrauterină. A fost un scop mascat să vină și părinții alături de copii”, a declarat dr. Dora Santa, președintele Asociației Bio-Nutriție.
Pe lângă lecțiile despre o alimentație sănătoasă, cum să citească etichetele alimentelor când merg la cumpărături, cum să-și alcătuiască un meniu sănătos, copiii au învățat și cum să prepare o înghețată din produse proaspete, fără chimicale, pe care au savurat-o la sfârșitul celor două ore de atelier. ”Alimentație sănătoasă înseamnă în primul rând o alimentație ritmată, dimineață, amiaza și seara și dacă se poate și gustări între mese, pentru că un copil înfometat va înfuleca după ca vede mâncarea sau va mânca tot timpul pentru a-și alina foamea dinainte. În al doilea rând mâncarea sănătoasă înseamnă și consistența acestor alimente, nutrienții pe care îi conțin, fiecare meniu ar trebui să conțină lipide, proteine, în proporție de 20% fiecare, hidrați de carbon care ar trebui să fie în proporție de 60%. Dacă mănâncă doar un corn atunci mănâncă practic numai hidrați d