Discuţiile dintre troica creditorilor (FMI-BCE-UE) şi autorităţile elene au înregistrat ”progrese”, potrivit unor surse apropiate. Pregătirea noilor măsuri de austeritate menite să aducă economii de 11,5 miliarde de euro în următorii doi ani intră în linie dreaptă.
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
Ansamblul măsurilor va fi prezentat ”la începutul lui septembrie, astfel încât să fie pregătite pentru reuniunea Eurogrupului”, prevăzută de asemenea la începutul lunii viitoare, a indicat o sursă din Ministerul grec de Finanţe.
Aceste măsuri sunt condiţia impusă de creditori pentru deblocarea unei tranşe de 31,5 miliarde de euro, parte a planului de asistenţă financiară acordată Greciei, în valoare totală de 130 de miliarde de euro.
Cum s-a încheiat misiunea de evaluare?
Declaraţia comună a reprezentanţilor misiunii de evaluare caracteriza discuţiile autorităţilor de la Atena cu responsabilii instituţiilor creditoare ca “productive” şi sublinia recunoaşterea “efortului sistematic” depus de echipa guvernamentală.
După ce în urmă cu două săptămâni, presa anunţase identificarea surselor de economii la bugetul de stat, mai precis a unor surse echivalente celor propuse de Troica şi chiar depăşirea obiectivului solicitat (11 miliarde şi jumătate de euro), săptămâna trecută, lucrurile păreau să se fi poticnit din nou.
Principalele cauze ale impasului sunt două: lipsa coeziunii la nivelul coaliţiei guvernamentale şi dezacordul Troicii cu privire la unele dintre măsurile echivalente propuse de autorităţi.
Duminică, părţile au căzut de acord asupra liniilor esenţiale de acţiune şi a măsurilor menite să asigure peste 6 din cele 11 miliarde şi jumătate de euro.
În timp ce Opoziţia a acuzat coaliţia guvernamentală de slăbiciune în faţa presiunilor Troicii, un oficial al Guvernului a ţinut să sublinie